smartcasual.ro Web analytics

Bicicletele pot fi asigurate impotriva furtului!

Bicicletele pot fi asigurate impotriva furtului!

Anual numarul de biciclete noi vandute creste vertiginos si acest lucru este imbucurator.
Insa, direct proportional cu aceasta crestere, a crescut si numarul cazurilor de furt de biciclete.
Producatorii lucreaza intens in zona de accesorii de siguranta care sa protejeze impotriva furtului si sa descurajeze hotii de a comite infractiunea.
Era doar o chestiune de timp ca o societate de asigurari sa identifice si sa fructifice aceasta nisa nou aparuta.
Eu am auzit doar de Grawe care face acest lucru. S-ar putea sa fie si alte societati de asigurare care si-au dezvoltat un astfel de produs insa eu nu am auzit.
Mos Ion Roata, importator Felt si Bike XCS ne ofera posibilitatea sa incheiem si o polita de asigurare impotriva furtului la achizitia unei biciclete noi.

Ca orice polita de asigurare are conditiile generale destul de stufoase si va sugerez sa le cititi cu atentie.

Asigurarea acopera, conform conditiilor de asigurare, furtul bicicletei (noi sau second hand), inclusiv accesoriile montate fix (partile componente). Nu sunt considerate accesorii si, prin urmare, nu sunt asigurate: genti si huse pentru bicicleta, scaune de copil, sticle, pompe, cosuri si accesorii electronice precum: ciclocomputere, sisteme navigatie, telefoane, player MP3, radio etc.

Asiguratorul plateste despagubiri pentru furtul bicicletei sau deposedarea utilizatorului acesteia prin talharie limitata doar pe teritoriul Romaniei

Ce trebuie sa faci tu:

La parcarea bicicletei, utilizatorul trebuie sa se asigure ca si-a luat toate masurile de siguranta obisnuite, mai ales in timpul noptii sau pentru perioadele indelungate de neutilizare.

In stare de repaus, bicicleta trebuie blocata cu un dispozitiv antifurt functional. Dispozitivul antifurt trebuie sa asigure cadrul, roata din spate si corpul de care este asigurata bicicleta. Corpul de care este asigurata bicicleta trebuie sa fie solid, sa nu poata fi smuls sau taiat cu usurinta. Acest lucru poate fi omis doar daca bicicleta este parcata in mod corespunzator intr-o incapere incuiata care este utilizata exclusiv de utilizatorul bicicletei sau de membrii familiei acestuia sau de alte persoane ce traiesc in aceeasi gospodarie. Atunci cand bicicleta se afla intr-o incapere incuiata a unei unitati de cazare este suficient ca dispozitivul antifurt sa asigure doar cadrul bicicletei si roata din spate.

Daca totusi o fura:

In cazul producerii evenimentului asigurat, contractantul asigurarii trebuie sa ia urmatoarele masuri:
sa notifice imediat autoritatile competente (postul local de politie) din zona unde s-a petrecut fapta, precizand seria inscrisa pe cadrul bicicletei;
sa notifice asiguratorul in scris, in termen de 48 de ore, printr-o descriere exacta a faptelor si a masurilor luate.
Asiguratul este obligat sa ajute la stabilirea persoanei vinovate si recuperarea bicicletei furate. Asiguratul trebuie sa depuna la dosarul de dauna procesul verbal de la politie + o cerere de despagubire.

Despagubirea:

In cazul in care suma asigurata este mai mica decat valoarea de achizitie a unei biciclete noi, la calculul valorii despagubirii se va lua in lua in considerare suma asigurata.

Pentru bicicletele noi, valoarea despagubirii se calculeaza ca fiind egala cu suma asigurata – fransiza.

Pentru bicicletele second-hand, valoarea despagubirii se calculeaza ca fiind egala cu suma asigurata – uzura – fransiza.

Uzura se calculeaza astfe:
Utilizarea pana la un an – nicio diminuare,
Pentru fiecare an suplimentar sau o parte a acestuia – 10%,
Dar nu mai mult de – 50% din valoarea asigurata.
La calculul de mai sus se ia in considerare momentul achizitiei de nou a bicicletei (de catre asigurat sau de catre un proprietar anterior).

Despagubirea calculata conform celor precizate anterior va fi redusa cu valoarea fransizei de 20%.

Foarte important de stiut!!!!

Asiguratorul nu achita despagubiri in cazul in care:
Asiguratul este victima unui abuz de incredere privind bicicleta asigurata.
Prejudiciul este cauzat in timpul unor evenimente sau conditii speciale. Astfel de evenimente sau conditii speciale sunt considerate: tulburarile civile, razboaiele, cutremurele, inundatiile, accidentele nucleare si consecintele acestora;
Evenimentul asigurat este cauzat de o persoana care locuieste in aceeasi gospodarie cu asiguratul sau cu utilizatorul ori i s-a permis accesul in gospodarie de catre una dintre persoanele amintite anterior.

De ce ai nevoie pentru a incheia polita:

– Datele asiguratului (cumparatorul bicicletei): nume, prenume, CNP, numar de telefon, adresa de email
– Datele obiectului asigurarii: tip/model bicicleta, serie cadru
– Suma asigurata
– Prima de asigurare = suma asigurata *cota de prima
– Perioada asigurata = un an, incepand cu ora 0,00 a zilei urmatoare emiterii politei
– Durata contractului

Contractul de asigurare este incheiat pe un an si exista posibilitatea prelungirii contractului cu cate un an.

Sume asigurate

Suma asigurata reprezinta valoarea bunului asigurat, calculat astfel:
Pentru bicicletele noi, cand la incheierea politei se prezinta factura de achizitie, suma asigurata este reprezentata de valoarea bicicletei inscrise pe factura, dar nu mai mare de 1.500 Euro (6.750 Ron).
Suma asigurata se va diminua in fiecare an cu uzura bicicletei astfel:

– Utilizarea pana la un an – nicio diminuare,
– Pentru fiecare an suplimentar sau o parte a acestuia – 10%,
– Dar nu mai mult de – 50% din valoarea asigurata.
Pentru bicicletele second – hand, suma asigurata este reprezentata de valoarea declarata de asigurat, dar nu mai mare de 1.000 Euro (4.500 Ron)
Prima de asigurare minima acceptata pentru asigurarea bicicletelor pentru riscul de furt corespunde unei cote de prima de 10% din suma asigurata. Prima de asigurare minima este de 20 euro (90 lei).

Leave a Reply

%d bloggers like this: