smartcasual.ro Web analytics

Ciclism vs. Alergare!

Ciclism vs. Alergare!

image

 

De mult imi doream sa abordez acest subiect si sa pun pe foaie avantaje si dezavantajele fiecarei actiuni.

Poate si pentru faptul ca aproape 2 ani am fost un biciclist ce nu rata nicio competitie din calendarul MTB (sau aproape niciuna) si ma simt putin vinovat pentru ca in ultimul an bicicleta mea sta singura intr-o magazie, nemiscata.

Tin minte ca ma trezeam la 5 dimineata, in week-end, pentru a ajunge la Urlati la Maratonul Vinului sau imi pregateam de seara echipamentul pentru luptele din noroi de la Prima Evadare 🙂

In acelasi timp ma simt dator alergarii pentru ca m-a ajutat enorm in desavarsirea planului meu de a slabi si de a ma transforma intr-o persoana activa, sanatoasa si fara (prea multe 🙂 ) vicii.

 

Asadar, poate mai mult pentru confortul meu psihic, am alcatuit o comparatie. Cu siguranta veti observa o doza de subiectivism si de aceea va invit si pe voi sa alcatuiti propria comparatie sau sa va expuneti aici, sau pe facebook, parerea.

 

INVESTITIE

Teoretic nu ar trebui sa existe una prea mare deoarece, stim cu totii, ca in copilarie alergam in tenesi Dragasani si “calaream” biciclete Pegas.

Insa cum suntem niste copii mai mari, jucariile sunt mai scumpe acum, odata cu trecerea anilor 🙂

Din punct de vedere al echipamentului, preturile sunt similare. De multe ori chiar poti folosi tricourile de ciclism la alergare.

Insa pentru ciclism iti trebuie o bicicleta. Si aici incepe distractia. O sa vrei cu frane hidraulice pe disc, cu roata de 27,5 cu furca “nu stiu de care” cu cadru de carbon eventual 🙂

 

Asa ca din acest punct de vedere, 1-0 pentru alergare. E mai ieftin

 

ENTERTAINMENT

E clar ca e mult mai “fun” sa te dai pe bicicleta. Traseele montane, dealurile de la Urlati (Marvin) coborarile de la Azuga, coastele de la Padina, radacinile de copaci de la Predeal sau anduranta traseului de la Prima Evadare nu se compara cu Parcul IOR unde alerg sau cu strazile oraselor ce gazduiesc maratoane si semimaratoane.

Deci: 1-1 🙂

 

USURINTA

 

Unii ar considera ca e mult mai simplu sa sari in sa si sa incepi sa pedalezi unde vezi cu ochii fara sa te intereseze de altceva.

Altii ar spune ca e mai complicat deoarece, daca vrei sa mergi la munte, iti trebuie suport pentru bicla, spatiu in masina etc in vreme ce pentru alergare e nevoie doar de o pereche de pantofi sport.

Aici as declara egalitate 🙂 asa ca scorul devine 2-2.

 

CONDITIE FIZICA

 

Daca vrei sa slabesti cu siguranta alergarea te va ajuta mai mult. Cand alergi arzi mult mai multe calorii. Dar arzi si din masa musculara daca nu esti atent si alergi haotic.

Ciclismul nu exceleaza in aceasta zona, insa te ajuta la cresterea masei musculare si a rezistentei, asa ca declar egalitate si aici.

 

…….si comparatia poate continua cu argumente pro si contra pentru fiecare activitate.

 

Nu mi-am propus sa va conving prin acest articol ca un sport e mai bun decat celalalt ci ca, in primul rand, orice sport este util. Suntem mult prea sedentari si orice forma de miscare este excelenta si merita salutata si incurajata.

In functie de ceea ce ne dorim ni se potriveste o forma de miscare. Am vazut oameni “indragostiti” de ciclism ce nu tin cont de noroi, temperatura sau distanta si isi urmeaza pasiunea cu o perseverenta de invidiat.

In acelasi timp am vazut “ambitiosi” care, la inceput, dupa 400 metri alergati isi dadeau sufletul iar acum se pregatesc pentru a alerga maratoane. Doar cu ajutorul ambitiei si placerii de a alerga.

 

Asa ca, la finalul articolului, as transforma titlul in ” Ciclism, alergare, fotbal, squash, golf……ce sport vi  se potriveste?”

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: