smartcasual.ro Web analytics

Cum ne imbracam pentru o alergare pe ger/frig/ninsoare!

Cum ne imbracam pentru o alergare pe ger/frig/ninsoare!

IMG_8832.JPG

A venit iarna!

…..si cum nu vreau sa stau 3-4 luni in casa, cu nasul lipit de geam, asteptand vremea frumoasa pentru a iesi la alergat, am cautat informatii despre ce echipament ar trebui sa folosesc pentru o astfel de vreme.
Sunt patit! Din cauza unor tricouri de bumbac si a ignorantei, in urma cu un an, m-am “pricopsit” cu o pneumonie de mai mare dragul.

Cred ca elementul esential, pentru o alergare in frig, este……..vointa!

Trebuie sa ai o vointa de fier si un pic de nebunie pentru a alerga pe o astfel de vreme in loc sa stai la caldurica cu o cana fierbinte de vin fiert in mana :-).

Presupunand ca treci de pasul 1 :-), trebuie sa te imbraci adecvat, astfel incat prima ta alergare pe frig sa nu fie si ultima.

Se recomanda sa te imbraci precum o ceapa! In straturi.

Nu iti pune o geaca/pulover/fleece, etc. si gata. E mai bine sa ai mai multe straturi subtiri astfel incat aerul dintre ele sa iti tina de cald. Se stie ca aerul izoleaza cel mai bine. In plus iti poti regla foarte usor temperatura eliminand la nevoie un strat.
Asa ca, o bluza tehnica lipita de piele, un fleece subtire si un wind stopper cred ca sunt suficiente pentru o alergare in frig.

Foarte important este sa-ti protejezi extremitatile. Pe acolo pierzi caldura. Prima “extremitate” este capul. Nu cred ca vrei sa-ti inghete calculatorul, sa-ti dea eroare dupa eroare si sa-ti scurcircuitezi neuronii astfel incat sa dai intr-o raceala puternica :-)Acopera-l cu o caciula subtire, sintetica astfel incat sa se elimine transpiratia.
De manusi nu mai vorbesc. Sunt obligatorii daca vrei sa mai faci ceva cu degetele in urmatoarele zile.

Gatul ar trebui acoperit cu un buff. Pe langa faptul ca iti tine de cald il poti ridica si deasupra gurii astfel incat aerul pe care il inspiri sa fie ceva mai cald.

Eu personal alerg iarna cu o singura pereche de pantaloni. Mi se pare mai comod asa. Am o pereche destul de grosuta cu un material asemanator polarului pe dedesubt.

Daca pe langa frig, traseul este si umed, atunci ar trebui sa te uiti cu atentie si la ce porti in picioare.

In primul rand sosetele trebuie sa elimine umezeala cat mai repede. Pantofii de alergare trebuie sa respire dar in acelasi timp trebuie sa te si protejeze. Site-urile cu articole sportive abunda in astfel de produse, specifice iernii.

Acum, cand scriu, ma gandesc ca maine am de strabatut 21 km la Maratonul Reintregirii Neamului din I.O.R.

Cunosc traseul ca pe propriul buzunar avand in vedere ca anul acesta am alergat peste 500 km pe aleile din parc.

Insa, Accuweather, 🙂 ma sperie si imi spune ca, incepand cu noaptea asta, o sa ninga abundent 🙂 .

Cred ca alergarea pe zapada afanata (pentru ca nu cred ca o sa curete cineva aleile din parc la 9 a.m) seamana cu o alergare pe nisip. Adica imposibil pentru mine sa fac 21 km 🙂

Revin dupa sanius concurs cu impresii 🙂

Hai La Multi Ani! ……sa traim si sa sarbatorim ziua nationala prin sport pentru ca dupa…..urmeaza sarmalele.

3 Replies to “Cum ne imbracam pentru o alergare pe ger/frig/ninsoare!”

  1. Salutare! Nu ai aprofundat prea mult despre incaltaminte. Mai este folositoare cea pentru asfalt sau este nevoie de una ptr trail running? Cea respirabila trebuie inlocuita cu cea cu membrana de Goretex? Ce ma sfatuiesti?

Leave a Reply

%d bloggers like this: