smartcasual.ro Web analytics

Did Not Finish

Did Not Finish

Athletes try very hard to avoid receiving a DNF, and many associate it with a negative stigma

Wikipedia

 

Cu siguranta o sa-mi atrag multe cuvinte «frumoase» dupa acest articol. Dar, dupa o vara linistita, in care am lasat blog-ul sa respire, revin cu un subiect care pare a fi de actualitate.

In ultimul timp, si aici vorbesc despre postarile in social media,  vad o multime de DNF-uri.

Pentru cine nu stie ce inseamna DNF, il invit sa dea un click aici pentru definitia «fenomenului»

Ultrabalaton, campionate mondiale de atletism, ultramaratoane celebre sau simple competitii internationale.

 

Cu gandirea mea, de alergator amator, nu pot sa inteleg de unde vine valul asta de abandonuri. Si nu sunt deloc intamplatoare, avand in vedere frecventa lor. Si bineinteles ca la scuze toti suntem campioni:

 

M-am simtit rau, vremea a fost capricioasa, arbitrul a tinut cu adversarul sau Dumnezeu, astazi, nu a fost roman.

 

Si, anticipand reactia unora, va scutesc sa postati astfel de comentarii:

 

«e usor sa comentezi de pe margine», «e o performanta imensa sa faci chiar si jumatate din cursa aia infernala», «tu ai idee cat se pregatesc oamenii aia», «as vrea sa te vad pe tine acolo, daca macar poti»   etc.

 

De ce nu isi au locul? Pentru ca nu sunt alergator profesionist si nu am pretentia ca altii sa ma urmeze. Nu dau sfaturi si nici nu ii invat pe altii cum sa alerge. Nu am pretentia sa fiu sponsorizat de diverse brand-uri. Nu ma erijez, pe facebook, in reprezentantul tarii mele.

 

Adica, concret, nu asta e «serviciul» meu!

 

Am vazut comentarii ale unor oameni, pe care ii respect, care sincer m-au mirat. Nu conteaza cine. Nu e ok ca, in cazul in care cineva are curajul sa nu felicite “performanta” de a nu termina cursa si de a considera DNF-ul un esec, sa fie admonestati.

Nu e ok sa faceti comparatii de acest fel.

 

Nu e ok ca singurul argument sa fie : «ia sa te vad pe tine cum alergi».

 

S-ar putea ca nici voi, alergatorii profesionisti sa nu faceti fata in domeniile noastre principale de activitate. Asa ca, la «job-ul»  vostru, daca vreti sa fiti modele si formatori de activitati sportive, trebuie sa excelati.

 

Asa functioneaza lucrurile.

 

La mine, in corporatie, daca as abandona proiectele pe banda rulanta, m-ar da afara. Si nu m-as lauda cu asta pe facebook. Si nu as avea pretentia sa ma laude altii si sa aprecieze doar participarea.

 

“Dom`le, n-am fost in stare sa-mi indeplinesc task-urile, dar, ma mandresc cu faptul ca am lucrat in Floreasca, am avut un badge de gat, masina de serviciu si am fost intr-un team building. Stiti la cate interviuri am fost pana m-au acceptat? Asa ca, nu mai comentati ca n-am fost in stare sa fac ce aveam de facut. Sa va vad pe voi daca faceati fata»

 

 

Indiferent ca vrei sa fii un sportiv sponsorizat, cu mii de like-uri pe fb, laudat si admirat de toata lumea, «reprezentantul» Romaniei la diverse competii sau daca  vrei sa se inscrie lumea la scoala ta de alergare si la cursurile tale,  crede-ma ca DNF-urile nu ajuta. Si nu ajuta nici sa te superi cand nu esti laudat doar pentru prezenta la concursuri.

 

Oameni ca mine se pot  lauda cu participarea. Eu pot sa particip la concursuri doar dintr-un capriciu. Eu imi permit sa nu termin. Dar pe extrasul de cont, o data pe luna, banii vin din alta activitate. Dintr-o activitate in care nu  abandonez «curse»

Dintr-o activitate in care termin “bataliile” cu succes.

 

Spun asta, fara niciun pic de rautate. Nu mi-as alege ca antrenor un tip care nu termina curse. Nu mi-as alege ca model un alergator care nu stie sa-si evalueze corect fortele. Nu as urma sfaturile unui alergator care isi alege gresit “bataliile”

 

Poate ca rezultatele slabe pe plan international si mai nou, pe plan local, se datoreaza lipsei unor lideri in aceasta zona. Formatori de opinie si sportivi care pot “educa” aceasta “industrie”. Oameni care sa se implice, de la cel mai jos nivel, de la copii, in formarea pepinierei de viitori sportivi. Oameni cu viziune care sa nu caute succesul peste noapte si notorietate instanta. Stele care sa lumineze “noaptea” din atletismul romanesc si nu doar stele cazatoare care stralucesc o ora. Bloggeri corecti, care nu “mint” fenomenul si care scriu fara niciun interes financiar. Alergatori amatori care sa “traga” dupa ei comunitatea de alergatori de ocazie si care sa dezvolte fenomenul, nu doar “postaci” de poze cu ceasuri de alergare si laude artificiale, care dispar brusc la prima accidentare pentru ca alearga ca disperatii imbatati de sutele de like-uri venite peste noapte.

 

Si cu siguranta nu o sa mai vedem DNF-uri in viitorul apropiat.

 

 

 

Si cu asta, declar deschis  sezonul de toamna pe www.smartcasual.ro 🙂

 

3 Replies to “Did Not Finish”

  1. Exagerand, nu poti compara loganul 0.9TCE cu o masina de formula 1. Ambele, teoretic, pot parcurge o distanta identica, intr-un interval de timp diferit. Dar sansele ca masina de formula 1 sa se strice, sa abandoneze sunt foarte mari, pe cand loganul o sa ajunga la final intr-un fel sau altul…

  2. “La mine, in corporatie, daca as abandona proiectele pe banda rulanta, m-ar da afara.”

    Nu poti compara munca la proiecte cu alergatul la nivel competitiv al unei curse.

    Sunt cateva aspecte pe care nu cred ca le stii si anume:
    – daca nu atingi un barem, nu castigi nici un premiu, chiar daca termini pe locul 1
    – la olimpiada se premiaza doar top 3 si cei care fac PB sau SB. In rest 0 premii financiare, doar maxim obtii o reclama si cauti sponsori.

    Si acum sa trecem la partea amuzanta. Daca vrei sa compari proiectele cu o alergare de eveniment:
    – ar trebui la ora 9:00 sa incepi munca;
    – proiectul trebuie sa fie gata pana la ora 17:00 (daca l-ai terminat la 17:00:01 nu primesti nici un ban);
    – cafeaua/apa trebuie sa o bei in timp ce scrii cu cealalta mana. La fel mancarea (gelurile) luate in timpul zilei ca sa nu iti fie foame. Orice secunda pierduta inutil, te face sa nu mai atingi baremul, sa devii ineficient si sa nu ajungi la “finish” in timp util.
    – trebuie sa lucrezi non-stop fara pauza toata durata si sa fii la ritm cat mai constant de munca;
    – TOT proiectul trebuie sa fie gata la ora 17:00. Nu ai voie sa ai nici o greseala in el sau task care nu e completat (precum in cursa nu ai voie scurtaturi sau pauze).

    Si cel mai trist argument. Daca un coleg de-al tau termina munca la ora 15, fiind mai “rapid” ca tine, ne pare rau, vei primi doar jumatate din salariu. Daca 3 colegi termina munca inaintea ta, atunci nu mai primesti nimic. Ne pare rau, dar nu avem bani pentru toti salariatii.

    De-asta nu merge comparatia. Multa bafta la antrenamente si mai citeste in regulamente de competitii: timpi limita, bareme pentru premii si alte restrictii.

Leave a Reply

%d bloggers like this: