smartcasual.ro Web analytics

Maratonul, zidul si demonii

Maratonul, zidul si demonii

A trecut mai mult de o saptamana de la MIB. Am asteptat sa se sedimenteze trairile si sentimentele pe care le-am avut participand la primul meu maraton.
Nu este in intentia mea sa fac din acest articol un review de eveniment. Au fost destule descrieri si banuiesc ca nu este nimeni extrem de interesat de desfasurarea cursei vazuta prin ochii mei.

Organizarea

Insa nu vreau sa trec prea repede peste partea de organizare. Dupa cum ati mai citit pe aici sunt destul de carcotas si caut “nod in papura” fiecarei curse. Da, sunt destul de aproape de a fi “hater” dar sunt convins ca un ochi extrem de critic ajuta si scoate in evidenta aspecte ce pot fi imbunatatite.

Traseul

Recunosc ca mi-a fost frica de noul traseu. De faptul ca, pe langa stresul primului maraton, voi avea unul suplimentar sa nu gresesc traseu sau mai rau, sa nu fiu indrumat gresit de voluntari, cum s-a mai intamplat de altfel.
Trebuie sa admit ca m-am inselat. Traseul a fost mai mult decat ok si nu am simtit niciun moment ca nu stiu pe unde sa o iau. Asta mi-a asigurat o liniste si m-a lasat sa ma concentrez la traseu. Am inteles ca au fost ceva probleme la semi insa, nefiind acolo, nu ma pot pronunta.

Si totusi….nu totul este perfect! πŸ™‚

Insa cum nu totul este perfect, poate ar fi mai bine ca pe viitor sa “se lucreze” putin la selectia pace makerilor. In zona de 4 ore, unde eram eu, a fost cam haos. Au alergat la o distanta considerabila unul de altul si extrem de inconstant. La un moment dat am crezut ca din cauza oboselii incep sa am vedenii. Pe bune! Depasisem de ceva vreme pace makerul de 4 ore si dupa un timp am vazut iar in fata ochilor alte baloane cu 4:00.
Ma rog. Pace makerul meu a fost ceasul de alergare asa ca nu m-am stresat prea tare.

Cursa Copiilor

Cursa copiilor a fost ok. Tin sa remarc startul usor dat celor mici care a redus la minim imbulzeala si care i-a ajutat pe pitici sa aiba o experienta placuta fara sa se impiedice.
Zona de “regasire” intre pitici si parinti, foarte bine organizata.
Asa ca: Felicitari!
In ceea ce priveste cursa mea……alta poveste πŸ™‚

Am inceput acum fix 2 ani sa alerg. Prima mea cursa a fost de 3 km si m-am oprit de 3 sau 4 ori simtind ca imi iese sufletul.

image

image

Aratam bine, nu? πŸ˜‰

Atunci mi-am promis ca o sa slabesc si ca o sa pot alerga 5 km fara oprire.
Usor, usor acest target s-a transformat in 10 km, semimaraton si maraton.

Asa ca MIB a fost ocazia perfecta sa imi ating telul.
Vreau sa va spun de la inceput ca eu consider ca am esuat. Nu am reusit sa alerg un maraton. M-am oprit, am mers perioade bune si am facut 4 ore si 24 minute in conditiile in care eram convins ca voi face sub 4 ore.

Maratonul m-a taxat!

De ce eram convins? Pentru ca am fost arogant! Pentru ca, vorba colegului Vali, nu mi-a fost frica de Maraton. Pentru ca l-am tratat cu indiferenta si m-a taxat. Pentru ca am fost superficial si am privit maratonul ca doua semimaratoane legate. Matematic asa este, insa in realitate e altceva.
Nu am cazut fizic. Am fost super pregatit. Nu m-au durut picioarele si am avut “suflu” tot maratonul.

Zidul
Insa in ultimii 8 km m-am lovit de zid. Nu stiu daca e denumirea corecta. Zid, demoni, karma gresita….. πŸ™‚

image
Efectiv aveam o durere interioara si pur si simplu creierul meu refuza sa comande picioarelor sa se miste. Nu mai voiam sa alerg. Nu voiam sa termin maratonul. Daca cineva de pe margine mi-ar fi spus “e ok Sorin. 35 km inseamna ceva. Daca nu mai poti, hai, opreste-te!” m-as fi oprit negresit.

Imi spuneam ca nu mai pot insa cand ma puneam in miscare vedeam ca pot alerga. Apoi ma apucau “demonii” πŸ™‚ si imi spuneam singur: “nu, nu! Mi se pare ca pot! Eu de fapt sunt super rupt si trebuie sa ma opresc”
Si ma opream. Am avut la un moment dat un pace de 8min/km. Groaznic.

Parca ma motivam sa nu continui. Toata ambitia mea din ultimii doi ani, functiona exact invers πŸ™‚

In acelasi timp am facut greseala clasica. Mi-am propus sa alerg constant cu 5:30/km.
Ca si nivel de alergare, pentru comparatie, am terminat un semimaraton cu o medie de 4:54/km.

Ce credeti ca am facut in primii 30 km? πŸ™‚
Am alergat cu 5:15-5:20.
De ce? De bezmetic ce sunt. Stiam ca nu fac bine dar adrenalina concursului m-a “orbit” si m-am lasat dus de val.

image
Eram atat de in afara realitatii ca la un moment dat, in timpul cursei, mi-am schimbat targetul si am zis ca poate reusesc sa termin chiar in 3 ore si 45 minute :-).

Finalul

Dupa cum vedeti, pe final am fost rupt. Mie imi place sa alerg. Foarte mult. Insa acesti ultimi 6-7 km m-au chinuit groaznic si mi s-a parut ca traiesc un calvar.

image

Chiar daca eu consider ca am esuat, faptul ca am terminat maratonul pe picioare, hai sa spunem ca atenueaza putin senzatia de gust amar al infrangerii.

MULTUMESC!

Insa nu am terminat concursul datorita mie.
Vreau sa multumesc celor doua persoane care au facut posibil acest lucru si care, prin sprijinul lor, “m-au fortat” sa-l termin.

Irina, sotia mea, care a fost “echipa mea tehnica” si care m-a asteptat in diverse puncte de pe traseu cu sticle de Isostar, batoane si vorbe bune πŸ™‚
In acelasi timp, discutia pe care am avut-o la km 37 m-a facut sa merg mai departe. Eram intr-un punct in care aproape renuntasem.

O a doua persoana este prietenul meu, Alex Olteanu din echipa NoMad, echipa de biciclistii care a asigurat asistenta pe traseu. A stat langa mine pe ultimii km si efectiv m-a impins de la spate. Nu a vorbit mult. Daca ar fi facut-o probabil m-ar fi iritat :-).
Intr-o astfel de situatie, incurajari de genul: “hai ca poti” te enerveaza la maxim πŸ™‚ si ai reactii de genul: “de unde stii ma ca pot? Esti tu aici in locul meu?” πŸ™‚
Faptul ca am mers la 50 cm in spatele meu si ii auzeam zgomotul, acela specific al bicicletei, ma facea sa ma simt “safe”. Nu stiu de ce dar m-a ajutat enorm. Faptul ca a stat langa mine, fara prea multe vorbe, fara sa fie glumet sau prea saritor, m-a facut sa-l percep ca pe un coleg de suferinta πŸ™‚

image

Scopul?

Bun! Care este de fapt scopul articolului? Ma gandesc ca poate mai sunt si alti bezmetici ca mine πŸ™‚ si poate, citind ceea ce am scris, evita sa faca gresilile mele. Cu toate ca eu cred ca era nevoie sa trec prin aceasta experienta pentru a intelege de fapt ceea ce inseamna un maraton. Niciun curs, niciun blog, niciun alergator consacrat nu iti poate zugravi exact ceea ce inseamna un maraton. Trebuie sa-l faci pentru a te “cunoaste” cu el.

Ce am invatat eu? Am invatat ca trebuie sa fiu mai serios. Ca trebuie sa respect o astfel de cursa. Si ca, indiferent de faptul ca am esuat saptamana trecuta, trebuie sa continui sa cred in telul meu: Maratonul sub 4 ore si fara sa ma opresc din alergare.

Si il voi face.

Tehnic o sa-mi schimb modalitatea de antrenament. In loc sa alerg mult in zona de confort o sa incerc sa cresc intensitatea si sa cresc rezistenta iesind din zona in care e “cald si bine” :-). Vorba cuiva: “daca nu doare inseamna cu nu a fost un antrenament bun” πŸ™‚
O sa fac si pante si o sa evit sa alerg doar pe plat. O sa fac mai multe long run-uri pentru a ma obisnui cu starea de oboseala psihica.

Acum stiu la ce sa ma astept

O sa ma pregatesc mult mai mult mental. O sa-mi fie “frica” de km 35-42 si o sa transform frica in ambitie.

Asa ca…..va las! Am treaba in perioada urmatoare! πŸ˜‰

 

8 Replies to “Maratonul, zidul si demonii”

  1. Salut! Felicitari pentru primul maraton! O sa mai vina si altele, cu timpi mult mai buni, o sa vina si primul alergat complet. Doua sfaturi de la unul doar putin mai experimentat (nu sunt profesionist, fac sport pentru placerea mea, dar incerc mereu sa scot un timp mai bun, sa ma depasesc, etc): Alergarile pe dealuri sau pe scari sunt extraordinare. De asemenea, antrenamentele de viteza – intervale, fartlekuri, sunt foarte bune. Ai incercat vreo cursa de trail? Acolo sa vezi cat alternezi alergarea cu plimbarea… Dar cu siguranta dupa un trail, o alergare pe plat o sa para mai usoara. Cat despre alergarile lungi, una pe saptamana e suficienta. Acu’, poate ca tu stii toate astea si vorbesc si eu ca sa ma aflu in treaba… Oricum, mult succes in continuare!

  2. Mi se pare ca privesti cu dezamagire experienta de la MIB. As lua cele intamplate ca un prim pas inainte si nu m-as mai uita in urma. Vad ca faci asta in finalul articolului, dar sper sa ajungi nu la 1 viitor PB, ci la cat mai multe. Si eu am fost la primul marathon in 4 oct, am scos un timp la care nici nu m-am gandit inainte de cursa (mi-era prea frica) si acum ma ingrozesc posibilele viitoare esecuri πŸ™‚

  3. Salut! Si felicitari pentru maraton! E mare lucru sa termini, in orice conditii sau timp. Nu e pentru oricine, asa cum nu sunt pentru oricine nici antrenamentele alea repetate, perseverenta, indarjirea si sacrificiile de care trebuie sa dai dovada numai pentru pregatire. Daca stai sa te gandesti cum erai acum doi ani, nu ai niciun motiv sa zici ca ai “esuat”, din contra.
    Poate poti sa ne dai si detalii despre antrenamente, daca tot ne-ai starnit pe noi, astia “bezmetici”. πŸ™‚ Eu sunt curios de exemplu pe ce distante te-ai antrenat si cat de des.
    De asemenea, daca se poate, ce ai mancat in timpul maratonului sau ce ai baut; geluri, activator, magneziu, etc.
    Multumesc.

    1. Salut! Antrenamentul meu a constat in 3 alergari pe saptamana. De doua ori cate 10 km si 15 in weekend. O data pe luna un long run in zona de 21-25 km. Inainte de maraton cu cateva luni am facut doua long run-uri de 25 si 30 km. Aici am gresit cred. Trebuia sa fac mai multe.
      In timpul maratonului am bagat 4 geluri energizante de la Isostar, 2 sticle de isotonic de la Isostar si apa cat cuprinde de la punctele de alimentare. Cu o saptamana inainte de maraton am bagat in fiecare dimineata cate o pastila de magneziu pentru a nu avea crampe. Iar 2 saptamani inainte de maraton….carbo loading :-). Paste integrale la greu, fasole orez, paine
      Cam asa a aratat programul meu :-).

Leave a Reply

%d bloggers like this: