smartcasual.ro Web analytics

#Noroi ciclabil @ Prima Evadare 2019

#Noroi ciclabil @ Prima Evadare 2019

Am laudat de fiecare data acest concurs si, in continuare, cred ca este unul dintre cele mai bine organizate evenimente sportive de pe la noi.

Desfasurarea de forte precum si resursele implicate depasesc asteptarile si sunt de apreciat.

Vreau sa dezvolt in continuare situatia portiunii de traseu, care a inceput cu 7 km inainte de finish. Au fost 5 km plini de noroi lipicios care au fost simtiti din plin de grupul final de participanti.

Nu vreau sa critic decizia organizatorilor de a lasa asa acel segment. Sunt convins ca a fost o decizie asumata in conditiile in care au rezolvat 43 km. Era super simplu sa rezolve si bucata asta, insa decizia a fost de a o lasa asa, pentru a aduce o nota inedita evenimentului

Ca o mica paranteza tin sa precizez ca restul de 43 km au fost superbi. Toata munca organizatorilor s-a tradus printr-o experienta extraordinara, experienta ce confirma parerea mea, de mai sus, referitoare la modul de organizare.

Deci, segmentul noroios nu a fost o greseala de organizare. A fost ceva asumat!

Si sa nu se inteleaga ca m-a deranjat decizia. Fiecare organizator isi decide propriul traseu. Vrei bine, nu, nu participi!

Unde cred eu ca s-a gresit insa, a fost la zona de comunicare. Au afirmat in permanenta ca tot traseul este ciclabil. Mai mult de atat, stiind ce presupune acel segment nu au lasat nici macar un punct de suport in zona sau nu au gandit rute alternative pentru a-i scoate pe cei care, participand pentru prima data sau avand un nivel mai slab de pregatire, au crezut pe cuvant organizatorii si au luat de buna comunicarea cu «ciclabil »

Cu siguranta in primii 700 nu s-a simtit noroiul atat de greu. Va spuneam si in alte articole ca in spatele plutonului este alta lume. Realitatea este diferita. Nu am vazut niciodata un organizator de la PE sa verifice cum arata traseul dupa ce trec 2000 de biciclete. De fapt, avand in vedere ceea ce s-a intamplat, nici nu cred ca isi inchipui cum arata.

Personal, as trimite « portavocile » evenimentului, cei care, prin diferite fimulete, ne povesteau ce distractiv o sa fie, sa faca aceasta portiune dupa ce trec 2000 de ciclisti. Impreuna cu un copil. Stiu ce imi vor spune:

”Nu ma bag cu copilul daca nu poate duce asa ceva”

Corect! Dar pentru a putea lua decizia daca poate sau nu, nu imi vinde gogosi cu ciclabil.

Va reamintesc ca in spatele plutonului exista categoria Familie, categorie ce primeste in plin toate aceste lipsuri generate de lipsa de interes pentru concurentii ce ajung pe final.

Refuz sa cred ca decizia de comunicare distorsionata si insistentele ca traseul e uscat au fost generate de frica faptului ca nu va exista participare numeroasa. Nu asa ii cunosc pe organizatori si sper, din tot sufletul, ca a fost o scapare si nu ceva premeditat in ceea ce priveste stilul de comunicare.

Repet, nu contest decizia de a lasa acel segment neamenajat ci lipsa suportului si mai ales, hai sa nu ne ferim de cuvinte, minciuna din comunicare. In functie de pregatire, de nivelul copilului, daca ai informatia corecta poti lua decizia de a merge mai departe sau nu.

Am auzit copii plangand de neputinta si parinti deznadajduiti sunand disperati la un numar la care se raspunde incredibil de greu.

Va garantez ca nu e fun. Nici pentru parinte si nici pentru copil.

Era mai cinstit sa se prezinte realitatea asa cum este ea astfel incat participantii sa poata lua o decizie corecta.

Suportul in acea zona, dupa numeroase telefoane si mesaje transmise de participanti, a fost reprezentat de cateva persoane din partea organizatorilor care au avut o atitudine incredibila:

”da` ce? am organizat eu”, ”sunati pe cineva sa vina sa va ia ” ”cel de sus a dat cu ploaie si ieri, nu ai vazut?”

E frumos ca avem elicopter care sa urmareasca plutonul frumtas si e superba atmosfera  de la final cand echipa de organizare se felicita, se bucura, face poze…in timp ce aproximativ o treime dintre participanti este blocata intr-o zona impracticabila, nefiind pregatiti pentru asa ceva.

De asemenea, dezinteresul pentru plutonul final se simte din plin la finish.

Am simtit-o pe pielea mea. Dupa 2 ore de lupta cu acest segment final, am ajuns la finish intr-un timp total de peste 6 ore.

Dupa ce ne-am tras sufletul, fiind la categoria Family, am vrut sa ne recapatam puterile si am incercat sa gasim o lamaie sau ceva de hidratare.

Am gasit la finish o tavita cu cateva bucati de banane si atat. Déjà stransesera iar singura varianta de hidratare era sa cumperi de la cortul Redbull o sticla de apa cu 10 lei.

De asemenea nu a existat nici o varianta de a curata bicicletele. Si aici ma refer strict la cei veniti pe final. Cei de la Karcher, pe langa atitudinea total nepotrivita, au strans jucariile si au inchis zona astfel incat am fost nevoiti sa spalam bicicletele in lacul Snagov.

Ca si concluzie sugestia mea pentru organizatori este sa gaseasca o strategie pentru plutonul din spate.

Nu uitati ca aproximativ o treime dintre participanti a fost abandonata pe acel segment.

Asta inseamna cam 33 % din totalul taxelor de participare.

Nu trebuie sa asfaltati traseul, cum cu superioritate declara vitejii din primul pluton, ci sa comunicati corect, astfel incat sa stim la ce sa ne asteptam si sa asigurati suportul corespunzator.

Ganditi-va ca in spatele plutonului sunt cei mai mici dintre viitorii amatori de sport.

Sugestia mea, daca imi permiteti, la nivelul la care a ajuns concursul, este sa aveti mai multa grija la comunicare si sa angajati profesionisti care sa se ocupe de acest aspect (facebook, comunicate de presa, live-uri…etc)

Majoritatea review-urilor postate pe ZOOMRA sunt negative. Evenimentul are o nota de 1,78, ceea ce inseamna foarte putin.

De asemenea pe pagina de facebook sunt postate o serie de reactii negative. Este pacat, deoarece felul si modul cum au fost gestionati acesti 5 km au sters cu buretele toate eforturile depuse pentru amenajarea celorlalti 45.


Va las mai jos, un mic motaj cu zona «ciclabila» Este un filmulet ce surprinde doar undeva la 10% din ”uratenia” acelui segment.

Am curaj sa invit orice sportiv, profesionist sau amator, sa se dea cu bicla pe acel segment ”ciclabil”.

In starea in care este dupa trecerea a 2000 de biciclete. Accept orice pariu legat de aceasta provocare.

Sa auzim de bine si sa ne vedem sanatosi la Prima Evadare 2020!

Leave a Reply

%d bloggers like this: